26/10/2016

Fiiliksiä Flyingestä

Kappas, kerkeäähän sitä koulun kiireiden keskelläkin kirjoittamaan (mikäli epätavallisen pitkäveteinen yrittäjyyden oppitunti ei vain kerta kaikkiaan kiinnosta). Tällä hetkellä sijaintini on siis Ruotsin absoluuttinen hevosparatiisi, Flyinge. Linjana toimii tietenkin Unghästutbildning (UP), eli nuoriin hevosiin keskittyvä, vuoden pituinen oppirupeama.

Vuosisuunnitelmamme mukaan teoriaa on kokonaisuudesta 25% ja loput ajasta keskitymme käytännön harjoitteisiin - ratsastukseen ja tallissa ahertamiseen. Systeemi on jokseenkin samankaltainen, kuin Ypäjällä, mutta ajattelin esitellä sen (ja muut linjat) siitä huolimatta.

UP:n lisäksi Flyingestä löytyy myös ratsuttajalinja, hippologilinja ja kengittäjälinja. Näiden lisäksi järjestetään irtokenkäkursseja, hevosenhoitajakokeita, valmennuskursseja.. Tiivistettynä täällä voi laajentaa osaamistaan huikean monilla hevosmaailman osa-alueella, mikäli mielenkiintoa riittää. Pelkästään Flyingen kirjasto on ainutlaatuisuudessaan oikea aarre. Tai siis, kuinka useasti sitä saa mahdollisuuden istua satojen ratsastus- ja hevosaiheisten oppikirjojen keskellä?

Niin siis, takaisin niihin linjoihin..

Unghästutbildning keskittyy nimensä mukaisesti nuorten hevosten sisäänratsastukseen ja koulutukseen. Jokaisella oppilaalla on vanhempi a-hevonen, nuorempi b-hevonen, sekä myöhemmin sisäänratsastettava c-hevonen. A-hevoset ovat kaikkea 4-vuotiaista ylöspäin, usein vähän vihreämpiä 5-6v jotka on jätetty meille jatkokoulutukseen.

Suurin osa hevosista on yksityisomistuksessa, mikä tarkoittaa niiden käytännössä olevan Flyingessä vain sen aikaa, että niistä on saatu koulittua "kivoja". Flyingen omistamat hevoset aloittavat uransa nuorten hevosten linjalla ja siirtyvät myöhemmin hippologien, ratsuttajien ja lukiolaisten käyttöön. Mikäli hevonen ei sovi ratsastukseen, käytetään sitä pääasiallisesti ajohevosena. Ei, ei ravihevosena, mutta valjakkoajossa kuitenkin.

Hippologilinja muistuttanee eniten Ypäjän hevosenhoitajalinjaa, tosin ratsastusta on käsittääkseni ohjelmassa vähemmän. Tämä linja on mielestäni vähän sellainen kaikenkattava ja se on koko Ruotsin ainoa yliopistotasoinen koulutus, joka keskittyy hevosiin. Hippologina voit erikoistua ratsuihin, ravihevosiin tai islanninhevosiin oman valintasi mukaan. Suurin osa oppilaista valitsee ratsulinjan, joka toimeenpannaan Strömsholmissa kolmivuotisen koulutuksen toisena vuotena.

Ratsuttajalinja on ratsastusosaamisen kannalta aivan eri ulottuvuudessa. Sisäänpääsyyn tarvitaan kouluratsastuspuolella kilpailukokemusta vähintään Vaativa A-tasolta ja kotona on selvittävä vähintään 120cm esteistä. Estepuolella vähimmäisvaatimukset ovat 135-140cm ja Vaativa B. Tälle linjalle valitaan vuosittain viisi oppilasta, ja hakijoita tuntuu riittävän. Usein linjan oppilaat ovat ulkomailta Ruotsiin palanneita 20-jotain-vuotiaita, jotka tahtovat syventää osaamistaan yrittäjyyden ja hevososaamisen saralla.

Kengittäjälinja on... no, kengittäjälinja. Kengittäjät ovat sen verta eristyksissä verstaallaan, etten ole kerennyt haastattelemaan heitä sen enempää koulutuksen sisällöstä. Mielettömän fiksu veto Flyingeltä laittaa opiskelijat kengittämään hevosensa; todellinen win-win-järjestelmä.

Lukiot ovat Flyingessä vain muutamina päivinä viikossa, Sveriges ridgymnasiumia lukuunottamatta. Lukioita on paikalla yhteensä kaksi (Polhem ja SRG), linjoja taas on kolme (NIU, Naturbruk ja hippologi).

A-hevoseni My Fair Lady -11 (Dionysos - Nocturne).
Omistaja Maria Gustafson.
Käytännössä lukujärjestyksessämme on päivittäin ratsastusta ja tallivuoroja. Viikonlopputalli osuu kontolle n. joka kolmas viikko ja iltaruokintoja on suunnilleen samalla aikavälillä. Bokseissa käytetään olkea (huoh), mutta hevosten kannaltahan se on vain hyvä asia. Tarha-aikaa on noin 4h / hevonen, mikä on mielestäni liian vähän, mutta toisaalta tyhjää parempi. Pihattohevosilla on mitä luultavimmin mukavimmat oltavat; vapaa pääsy karkearehuihin ja olkipatjalla varustettu makuuhalli takaavat asukkailleen melkoiset luksusoltavat.


Tämänhetkinen b-hevoseni Wallstreet -13 (Parco - Electro), asuu pihatossa. Tuo musta rinkula taustalla on heinämesta, eli tuossa keskellä on yleensä säilöpaali. Tätä nykyä niitä tosin on kaksi, sillä mm. ruunalauman kimorasismi alkoi muodostua jonkinlaiseksi ongelmaksi. Wallstreet on Flyingen Ab:n omistuksessa. 
Grace ei asu Flyingessä, vaan majailee n. 2km päässä pienellä yksityistallilla. Hänen ylhäisyytensä tarhailee päivästä 10-12h ruohotarhassa ja treenaa Flyingen maneeseissa, kun oman tallin kenttä muuttuu Skånen sateiden ansiosta vesipuistoksi. Näin sneak peekinä voin paljastaa Gracelle olevan pienimuotoisia vauvasuunnitelmia, mutta siitä lisää myöhemmin :).


No comments:

Post a Comment