01/03/2015

Hollannin huumaa

Tai no, miten sen nyt ottaa, uusia asioita toisen perään. Oon nyt ollut viikon Hollannissa työharjoittelussa Stal Hendrixillä ja voi pojat miten erilainen meininki täällä on verrattuna kaikkiin aiemmin tutustumiini talleihin.

Juoksutusmaneesi
Oon usein kuullut enemmän tai vähemmän villejä huhuja esimerkiksi Keski-Euroopan ruokintakulttuurista ja nuo huhut mitä ilmeisimmin pitävät aika hyvin paikkansa. Hepat saa heinää kaksi kertaa päivässä ja väkkäreitä kolmesti, hyvällä tuurilla vähän lulcerniakin. Aika hurjaa, mutta tyhjästä on paha nyhjästä, mikäli heinästä puhutaan. Onneksi sentään monella hevosella on olkikuivitus, niin onpahan jotain mussutettavaa nenän alla.

Talli on sitä "muutama ylimääräinen killinki takataskussa" -sarjaa. Maneeseja on kaksi, joista toisessa on aina esteet pystyssä ja toinen on varattu juoksutukselle. Tallirakennuksiakin on kaksi, joista toisessa asuvat orit ja toisessa ne kaikki muut. Kenttä on iso, mutta toistaiseksi lätäköiden peitossa. Ainiin ja unohdinko mainita kaksi kävelytyskonetta, jotka ovat talleissa sisällä :D? Ihan käsittämätöntä, mut kivahan se on päästä näin päheeseen paikkaan vakoilemaan ammattitallin toimintaa.

Pääasiassa työtehtäviin kuuluu hevosten kuntoonlaittoa ratsastajille (= purut pois hännästä ja kamat niskaan), boksien siivousta ja hevosten fiksaaminen ratsastuksen jälkeen. Kaviot putsataan aina ennen karsinasta lähtöä ja myös juoksutuksen jälkeen maneesista lähdettäessä. Sit kun hepo on kuivunut hiestä/vedestä ja ollut kävelytyskoneessa, sille laitetaan kaviorasvat kavioihin, 2-3 paksua loimea päällekäin ja karsinaan. Ulos hevoset eivät pääse lainkaan, paitsi tietenkin siitostammat ja varsat/nuoret, jotka ovat ulkona koko päivän.

Mun mielestä huvittavinta on se, että noin 200 metrin päässä sijaitsevasta "kylmästä" tallista haetaan hevoset ratsastettaviksi kahden hevosen kuljetusautolla :D! No, ainakin tottuvat lastaamiseen, mutta hiukan työläältä toi välillä tuntuu raahata hevosia autolla edestakaisin, kun ne voisi vaan reippaasti taluttaa toiselle tallille.

Oritalli. Karsinat vain yhdellä puolella ja juoksutusmaneesi karsinoiden takana. Käytävä on niin leveä, etteivät pojat pääse nappaamaan ohikulkevista kiinni, vaikka karsinoiden luukut olisivat auki.

Yksi pihan numerolukituista automaattiporteista!
Ratsastajia on yhteensä about viis ja jokainen heistä ratsastaa noin yheksän hevosta päivässä. Tällä viikolla ekat kisat olivat torstaina ja perjantaina, viimeiset tänään eli sunnuntaina. Lauantaina kukaan ei mielestäni ollut kisaamassa, mutta eiköhän ens viikolla oo sit taas uusia. Hieman erilainen meininki kuin Suomessa, jossa kauden aikana on yhtä monta starttia, kuin näillä viikossa :D.

Gracen perään katsoo tällä hetkellä Suomesta puoliväkisin lennätetty Minea, joka saikin sitten ekan viikon ajan hoitaa Pissiksen hokinpolkemaa, joka oli niin kipee että sitä piti ihan ontua. Nyt haava on ilmeisesti lähtenyt jo paranemaan ja ontuminenkin vähenee, mutta jalka saa vielä kylmäystä ja ms. Pissis todennäköisesti parasta mahdollista hoitoa :).

Mahtaa Kaakki näyttää tän kolmen viikon jälkeen karvaiselta, kun Hendrixin hepat on niin kynittyjä karvapeitteeltään. Ne siis klipataan korvia myöten niin lyhyeeseen karvaan, että sitä vois jo melkein sanoa vaan ihoksi. Ei siis ihme, että niitä loimitetaan niin pirusti!

Lisää kuvia ja kuulumisia tulee varmasti myöhemmin, mutta nyt otan ilon irti viikon ainoan suht vapaan päiväni viimeisistä tunneista, joten adios tältä erää :D.

2 comments:

  1. Täällä ollaankin odoteltu jo kovasti uutta postausta :) seuraavaa odotellessa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli joo vähän pidempi postausväli, pahoitteluni :D!

      Delete