05/10/2014

Miks just Ruotsi?

Multa on kysytty otsikossa oleva kysymys melkoisen useasti niin kotimaan asukkien, kuin svensktalande bättre folkin toimesta, joten selvittelenpä tämän tänne blogiinkin vielä kerran.

1. Tahdoin lähteä vaihtoon, no matter where
Olin miettinyt vaihtoon lähtöä hiljaa mielessäni jotakuinkin yläasteen puolivälistä lähtien, vaikkakaan kohdemaa ei ollut vielä ihan selvä. Tiesin kuitenkin, että ihan Etelä-Eurooppaan en lähde, koska lämmin ilmasto ei vaan ole mua varten. Ihan maksimissaan olisi mennyt joku Pohjois-Italia, sitä etelämpään en olisi voinut lähteä.

2. Helppous
Aluksi mietin vaihtovuotta Saksassa, mutta piakkoin paljastui, että sinne lähteäkseen olisi taustalla oltava parin vuoden saksanopinnot. Hollanti, Belgia yms. kävivät mielessä, mutta jotenkin niistä mikään ei tuntunut ihan sellaiselta mun jutulta. Ruotsi oli kuitenkin koko ajan ollut vahvana kakkosena ton Saksan perässä, joten tuon kielijutun selvittyä oli jo puoliksi päätetty, että naapuriinhan sitä lähdetään.

3. Hevosen kuljetus
Vaihtovuotta miettiessäni yksi tärkeimmistä ehdoista oli se, että ilman hevosta ei muuten lähdetä. Kuljetus Ruotsiin on varmaan yksi miedoimmista matkoista ponia ajatellen ja myöskin kohtuullisen helppo toteuttaa, mikä lisäsi varmuutta päätökseen tänne lähdöstä. Pakko kuitenkin myöntää, että kyllä stressasi jo tuo pienikin rapakon ylitys :D!

4. Kieli
Mua on aina vähän kaivellut, etten osaa puhua kovin sujuvasti ruotsia, joten mikäpä sen parempi tapa oppia, kuin lähteä paikan päälle kuuntelemaan ja kokeilemaan omaa kommunikaatiota. Tosin välillä on jotenkin kiusallista puhua ihmisille, joiden ei tarvitse uhrata ajatustakaan lauseiden muodostamiseen tai sanastoihin kyseisellä kielellä :D. Englantia tulee siis käytettyä, mutta ainakin yritän aina ensin ruotsiksi!

5. Sijainti
Tottahan se on, ettei mistään kauempaa viitsi lähteä "jouluksi kotiin". Rehellisesti sanottuna ei ihan hirveästi innosta ajatus täältäkään lähtemisestä, mutta kai se on pakko käydä kerran puoleen vuoteen koiria rapsuttamassa..

----------------------------------------------------

Lähdettiin Barbien kanssa maastoon.
Mustahan tuli siis automaattisesti
Bratz, koska en oo tarpeeks blondi
Barbieksi :P
Eipä noita syitä lisää keksi, mutta tokkopa niitä tarvitsee enempää ollakaan. Oon anyways tosi tyytyväinen tähän päätökseen, täällä vaan viihtyy ihan tajuttoman hyvin. Kaikki stereotypiat ruotsalaisia kohtaan hajosi kappaleiksi suunnilleen sillä hetkellä, kun astuin ekaa kertaa luokkahuoneeseen. Eivät ruotsalaisetkaan ole koko aika yhtä hymyä ja laulua, vaan yllättäen ihan tavallisia heppuja hyvine ja huonoine päivineen ;).

Koulussa on kuitenkin ihan mieletön yhteishenki kaikkien ikäryhmien välillä. Luokkia on tosiaankin vain yksi per vuosi, eli meitä on yhteensä ehkä noin 60 oppilasta koko koulussa :D.. Meille järkätään kaikenlaista yhteistä tekemistä ja minkäänlaista selkeetä ryhmittäytymistä ei todellakaan oo havaittavissa, mikä tuntui olevan varsin tavallista kotimaassa. No, saattoihan toi ajatus olla vain mun päässä, mutta täällä tuntuu joka tapauksessa siltä, että koko koulu on yhtä isoa "perhettä" :D.

Toki tuollakin on muutama heppu, joiden kanssa oon tekemisissä vähän muita enemmän ja heitän ehkä maailman huonointa läppää siinä heinäpusseja täytellessämme, mutta vitsi miten hauskaa meillä on porukan koosta riippumatta! Eipä oo tullut ennen tänne muuttoa vastaan viikkoa, jonka jokaisena päivänä tulisi naurettua ihan kunnolla. Varmaan samanhenkisyys, krooninen väsymyshysteria ja kaikenlaiset kommellukset aiheuttavat sellaisen tietynlaisen hyväntuulisuuden, vaikka jokaisena aamuna ei huvittaisikaan hihitellä ja levitä lattialle jumppapallon kadotessa alta..

Moppi 2.0 ja maailman paras pyykkikori
En oo oikein uskaltanut raahata noita mun äänekkäitä ystäviäni tänne mun luukkuun, vaikka naapurit harrastavatkin sitä ihan pokkana :D. Tää on sen verran pienikin, ettei täällä mitään luokkakokousta järkätä, joten parempi vaan pyöräillä reippaasti muiden kämpille lojumaan sohvalla ja tuijottamaan jotain ihan jäätävän huonoa ruotsalaista realitysarjaa.

Huolimatta siitä, etten useinkaan kutsu tänne kavereita, en jotenkin kehtaa pitää kämppää läävänä. Haiseva tiskivuori ei oo kiva, eivätkä myöskään haisevat vaatteet.. Luuttuan siis reippaasti lattiat kerran viikkoon (vaikka mopista katkeaisi varsi), pesen vaatteita koko ajan (vaikka pesukoneessa lojuisi jo kolmatta tuntia jonkun muun kledjut) ja tiskaan astiat mahd. nopeasti käytön jälkeen (vaikka viemäri pitäisikin avata välissä). Samaa ei voi sanoa monista luokkakavereista, joiden kämpät ovat.. no, ei-niin-siistejä :D.
Kun ostatte uudet kuolaimettomat, lähtekää ihmeessä ensimmäisellä kerralla maastoon! Ei vaan hyvin se meni, Grace oli
tyytyväinen pieneen mielenvirkistykseen :).
Lähetin just sähköpostia eräälle tallille karsinan tiimoilta, koska mun pitää tunkea kaakki johonkin kesän ajaksi. Okei, hiukka aikaista miettiä näitä asioita tässä vaiheessa, mutta yritän samalla saada itselleni kesäduunin ja niiden kanssa ei kai oikein koskaan voi olla liian ajoissa. Olisi niin siistiä, jos pääsisin tuolle yllämainitulle tallille, on meinaan kouluratsastukseen painottunut paikka ;). Kuuleman mukaan tallin omistaja on aikoinaan ollut meidän koululla vierailevana valmentajana, mikä antoi vähän lisää rohkeutta ottaa yhteyttä häneen. Toivottavasti hänen asenteensa meidän koulun oppilaita kohtaan on positiivinen :D! 

No comments:

Post a Comment